Tòca-Maneta 9 : Mein Kraft

Minecraft Ban

Chaspaires de maneta, picanhaires de botons, balhaires de jòia a stick e esportius de canapè, adiussiatz !
Òu monde ! I a bèl briu que m’aviatz pas ausit, m’engani ?

Sentissi que aquí vos dèvi una explicacion : es qu’ai cabussat dins l’infèrn. L’infèrn videòludic, precisi. E l’infèrn videòludic, pels nòstres temps decadents, pòrta un nom : aquò se sona Minecraft. Aviái marcat aquel jòc de la crotz negra dels jòcs que decidèri un jorn de biais completament arbitrari que m’interessavan pas mas malastrosament per ieu, lo demòni, per la boca de son representent sus Tèrra me venguèt temptar e…òc-es, non, en fach es lo colèga de cronica Clamenç, de « la mediatèca del Clamenç », que m’en parlèt e sauguèt me convéncer d’i anar far un torn. E ben finalament aguèri de mal a ne sortir. Per plan compréner lo perqué d’aquel estrambòrd general a l’entorn d’aquel jòc que me prenguèt a ieu coma a de millions de personas de pel monde, cal explicar, o al mens ensajar d’explicar çò qu’es Minecraft. E aquò’s complicat, perque Minecraft es mai que mai çò que ne fasèm. Minecraft es la libertat.

Bateau Minecraft

Es possible de crear a pauc près tot çò que volèm…

De segur, ai ja parlat aqui de jòcs ont eram liures, ont s’incarnava un personatge dins un monde obèrt. Pasmens, aquò demorava de libertat un pauc falsa, artificiala, que totas las possibilitats que son ofèrtas dins un videojòc son en general previstas pel monde qu’o desvolopa. E ben Minecraft obedís pas a aquela règla. Es una sandbox, un nauc de sabla, valent a dire que las limitas son aquelas de la vòstra imaginacion e que Markus Persson aliàs Notch, lo creator, e l’estudiò Mojang fan pas que vos balhar d’aisinas per las aténher. Començatz sol sus una mapa gigantassa automaticament fargada, e doncas unenca, e vos cal subreviure a de mostres que sortisson a la nuèit. Aquò es lo sol scenariò qu’aurètz de tot lo jòc e se vei plan qu’es un pretèxte.

Game Of Thrones

…i a quitament de calucs qu’an tornat crear de ciutats sancèras. Aqui Pòrt Reial dins Game of Thrones.

Per subreviure, se caldrà doncas far un abric, en cavar la tèrra, o en levar de parets dins la fusta qu’aurètz copada… e aquí, es l’encadenament infernal. Lo vòstre abric pauc a pauc vendrà ostal, al flor e a mesura que recaptarètz de ressorças : fusta, pèira, argela. E amb la fusta vos podrètz far de plancat, de lumenièrs, podrètz coire l’argela per ne far de bricas. Quora al mitan de la pèira tombarètz sus una vena de fèr, vos en podrètz far d’armas, mai d’otisses, una pica, o una pala. Una pica o una pala, per cavar mai pregond, trapar mai de ressorças, de l’aur o del diamant. De l’aur o del diamant per far encara mai d’otisses, cavar encara mai pregond, bastir de causas mai gròssas, mai polidas. Sembla a una estructura de conte tradicional, sabètz, ciclic e pasmens exponencial.

Creeper

Vos presenti lo Creeper. Nascut d’un bug del jòc, serà vòstra cacha-vièlha la pièger.

L’aurètz compres, tot, absoludament tot çò que vesètz dins lo vòstre environament pòt èstre petat, traucat, recaptat, utilizat e cada matèria seguís de leis fisicas que semblan fòrça a aquelas de la realitat, çò que rend lo trabalh encara mai intiutiu. E se tot es tant simple e tant linde dins Minecraft es tanben que tot i es carrat. Ben òc, coma un carrat. La tèrra, los blòcs de ressorças, los personatges, los animals, tot. Vau damandar un esfòrç als ausitors, per un còp, que cal veire qu’es de geometria dins l’espaci basica, de matematicas. Vist que tot es carrat, tot se pòt amontar, desmontar e tot s’adoba perfectament. Es doncas possible de bastir, se-mesme, un castèl, un vaissèl, un vilatge dins la nivols o una ciutat jos-marina, de replicas de monuments coneguts… E òc, vèsi sus vòstras caras esclairadas qu’i avètz pensat tanben, es de Lego, de Lego virtual. Minecraft es un pauc lo Lego dels videojòcs, ròtle que los videojòcs Lego remplisson pas. Lo meteis poder de l’imaginacion, la meteissa flama quora s’agís de bastir un quicomet solets amb nòstras manetas, e la meteissa fiertat quora es acabat e qu’o podèm mostrar als amics.

Alara, quala es la leiçon de Minecraft, perque n’i a una ? Ja es de dire qu’es possible de prene de riscas en perpausar un contengut elaborat en ligam estrèit amb los jogaires en lor damandar directament çò que vòlon poder far dins lor nauc de sabla, qu’es aital que foncciona Minecraft. E tanben qu’es possible de venir un best-seller passat las annadas 2010 sens far mòstra de grafismes espectacularis mas amb una tala coerencia dins l’estetica que se pòt pas res dire. En brèu qu’es possible de far de videojòc independent. E aquò’s una bona novèla.
Ara me cal vos daissar per tornar a la construccion de ma Muralha de China que n’es a son 500en kilomèstre.

Evaluacion Minecraft

Laisser un commentaire