Tòca-Maneta 75 – Çò que demòra d’Edith Finch

Edith Finch Banner

Chaspaires de maneta, picanhaires de botons, balhaires de jòia a stick e esportius de canapè, adiussiatz !

Quand soi arribat davant lo portal de l’ostalàs dels Finch, me dobtavi que s’anava passar quicòm, qu’aquela barradissa rovilhada pel temps, arrancada pel vent de la mar tota pròcha marcava mai que lo limit de la pèça de terrenh devoluda a la familha, non, èra la termièra d’un monde fantasiós poblat de sovenirs caloroses e agres. La cima de l’ostal bescornut, assemblatge de tric e de trac de peças eteroclitas, tor icaresca, freula e impausanta, que senhorejava lo bòsc environant n’èra un primièr indici.

Mos passes sul sendarèl solombrós esvalhavan los ausèls e los remembres, que se venián pausar d’un costat e d’autre coma de panèus indicators sul camin de ma memòria. Ara me sovèni.

What Remains of Edith Finch_20180526192806

Un ostal cargat de sovenirs….

Soi Edith. Edith Finch. Lo cachaniu e la darrièra dempuèi la mòrt de mamà. Me planhi pas, qu’ela visquèt plan mai longtemps que la majoritat dels autres membres de la familha. « Es la nòstra malediccion » : crèsi ausir encara la votz d’Edith, l’autra, ma rèire-menina. Es per aquò que soi venguda : per comprene. E per causir çò que vòli gardar e çò que vòli trasmetre, ara que la question se pausa…

Es malaisit al possible d’introduire What remains of Edith Finch sens levar la part de mistèri que fa la sal del jòc. E a l’encòp es complicat de rendre l’emocion que provòca, sus una durada pertant corteta : comptatz 2-3 oras per arribar a la fin de l’istòria. Mas son 2-3 oras que vos en sovendretz longtemps.

What Remains of Edith Finch_20180526192320

La narracion s’integra DINS çò que vesèm, amb las letras que virolejan e venon formar de mots engrunats per la votz d’Edith.

Aquel jòc n’es un sens n’èsser un, que tot repausa sus sa narracion repausa sus sa narracion, e tot çò que vòl far es nos contar una istòria. En l’ocurréncia serà l’istòria de la familha Finch, vista e redescobèrta pels uèlhs de la darrièra, Edith. Comprendrem plan viste que dins la familha Finch vivon pas vièlhs, e l’espèctre d’un biais de malediccion familiala i senhoreja dempuèi qualques generacions. Vertat ? Messorga ? Vertat facha conte o legenda mascarada ? I a pas res d’evident, e los sovenirs de la jova Edith se deuràn completar per debanar lo fial de sa memòria. Amb per sola ajuda un jornal intim e l’aubre genealogic dels Finch que se vendrà poblar pauc a pauc de caras desaparegudas, Edith s’avançarà dins l’ostal de familha, visitarà cada peça, cada cambra, quitament las que foguèron sageladas per causa de la dicha malediccion, e tornarà viure los moments de vida (e de mòrt) de sos aujòls. Cadun serà l’escasença d’una pastilha de gameplay diferenta, adaptada, fòrta, totjorn trantalhanta entre la malenconiá, l’onirisme e la rufa pesança d’una negra realitat.

Cort e brilhant, capitat de sa debuta a sa fin, What Remains of Edith Finch es un vidèojòc a despart, a l’encòp pepita artistica e tresaur narratiu, es un libre de dròlles que se desplega davant nosautres a cada pagina que viram, una carta postala en tres dimensions e milanta emocions.

What Remains of Edith Finch_20180526211332

Una de las sequéncias las mai trucantas del jòc.

Aquesta faula fantastica que se mòstra sovent negra e trucanta questiona lo pes de la familha e de las tradicions familialas, lo raconte familial, lo folclòre american tanben, çò que disèm e contam sus nòstres davancièrs, la frontièra entre la ficcion e la realitat, çò que nos cal transmetre tal qu’es e çò que podèm inventar, çò que demòra un còp que sèm partits, çò que laissam darrièr nosautres, e la vana batèsta de la persisténcia del sovenir fàcia a l’indefugibla corsa del temps.

En mai de, plan segur, questionar la possibilitat que lo vidèojòc siá un art…

En tot cas se qualqu’un vos contèsta aquel darrièr fach, parlatz-i de What remains of Edith Finch, lo cap d’òbra que se jòga sens saber jogar !

What Remains of Edith Finch_20180526221245Evaluacion Edith Finch

Laisser un commentaire