Tòca-Maneta 36 – The Leberon Among Us

TheWolfAmongUs Banner

Chaspaires de maneta, picanhaires de botons, balhaires de jòia a stick e esportius de canapè, adiussiatz !

Las causas an canjat. La fadariá, lo meravilhós, la palheta, tot aquò es passat de mòda. Ara lo prince charmant a ipotecat son castèl, del temps que la bèla fai la puta e Barba-Blua lo macarèl. E òc, èra un còp, e l’es pas mai… Aquò’s lo postulat de depart del scenarista Bill Willingham, amb sa seria de comics Fables, adaptada en un videojòc, The Wolf Among Us que farga una introduccion a l’òbra dessenhada.

TheWolfAmongUs Man Jack

LÈVA. TA. MAN.

Per una rason daissada un pauc misteriosa, los estatjants dels Reialmes, es a dire los personatges de contes, foguèron obligats de daissar lor país per se venir installar dins nòstre monde, dins un quartièr de New-York, tornat baptejar « Fabletown ». Mas es complicat, quora òm coneguèt la polida vida de castèl, qu’òm se complicava pas una existéncia regida de biais completament maniquean, quora òm petava dins de seda enfachinada, de passar a la pauretat, a las misèrias umanas, a la complexitat de la realitat e n’èstre redusit a petar dins de skaï empiuselat. Lo mai complicat dins tot aquò es d’ensajar de tornar bastir una societat sens saber zo far, mai que mai democratica, quora venèm d’un monde ont la monarquia es a pauc près absoluda. Los reis dins nòstre monde son pas tant generoses… Cal apondre a aquò qu’una majoritat de « Fablas », es a dire aquestes personatges eissits dels contes e legendas, an pas aparéncia umana. Per enganar lor monde, se dèvon far far d’ « encantaments » per de sorcièras a l’activitat referénciada per l’INSEE. Mas dins nòstre monde, res s’escambia gratuitament, e los paures Fablas que, pauc acostumats a trabalhar per se ganhar lo pan, an pas los mejans de se pagar aqueste servici, seràn lèu mandats a la Fèrma, la Bòria, lo ghettò d’aqueles que se pòdon pas integrar. Ne pren un putan de còp dins l’ala la licòrna dels contes. Òc, sabi, las licòrnas an pas d’alas, èra un imatge.

TheWolfAmongUs Ambient

Lo sentissètz plan l’ambient aqui ?

Çaquelà, se tròban dins aquel rambalh de monde per ensajar, sens jamai tròp i capitar, d’adobar las causas e assegurar la securitat dels Fablas. Demest aqueles, lo Sheriff de Fabletown, Bigby Wolf, look tipic del personatge de film policièr, camisa-cravata, mal rasat amb un clar manca de som. Bigby a mai de rasons que d’autres d’agir per la comunautat, es que, pel passat, dins los Reialmes, èra lo lop, lo Grand Missant Lop, e sa granda talent lo faguèt chapar mai d’un personatge de contes. Aquí, a enveja de se rescatar, de rendre servici, es prèste a prene sus el e a amagar sa fòrça, sa violéncia, que, quitament se s’es assuausada, contunhan de far son pichon efièch sul monde dins las enquèstas que mèna. Marrida reputacion un jorn…

TheWolfAmongUs Braç

Li arrancar lo braç o pas li arrancar lo braç ? That is the question.

Après, i a de còps dins l’aventura ont daissarà anar sa colèra, prèste a passar de son aparéncia umana a aquela, mai salvatja, de bèstia leberona. Per exemple, quora lo darrièr dels tres pichons tessons encara en vita li ven esquatar son canapè, li sifonar son whisky e li tubar sas cigaretas Huff Puff (notaretz la referéncia) al pretèxte qu’a manjat sos fraires. Cal pas desconar. E de violéncia n’i a, dins aquel monde mesclat, ne ven un pauc de Bettelheim, la psicanalisi dels contes, mas presa al sens literal, amb de sang, de murtres, e de putas. Plen de putas. De qué far un jòc plan tipat polar d’atmosfèra, amb una alternància equilibrada de fasas d’enquistas, d’interrogatòris e d’accion, lo tot escampilhat sus una sason e 5 episòdis capitolats, coma l’estudiò Telltale Games es ara acostumat a lo far, tant coma es acostumat a perpausar una gestion de causidas a far en un temps limitat e que totas an de consequéncias sus la seguida de l’aventura. Un pichon còp de pression benvengut, dins un jòc pro dirigista.

Sus aquò vos daissi, ai Pinocchio estacat sus una cadièra en sala d’interrogatori, e, sabi pas coma me soi demerdat son nas a ja traucat totas las parets del comissariat. Pensi que soi sus un gròs dorsièr aqui.

TheWolfAmongUs Colin
[soundcloud url= »https://api.soundcloud.com/tracks/196320397″ params= »auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true » width= »100% » height= »150″ iframe= »true » /]
Evaluacion The Wolf Among Us

Laisser un commentaire