Tòca-Maneta 78 – Lo Chivalièr Inexistent

Hollow-Knight-01-HD

Chaspaires de maneta, picanhaires de botons, balhaires de jòia a stick e esportius de canapè, adiussiatz !

« Al pus fons del ventre de la tèrra, degun vos ausirà credar ». Aquel eslogan derivat de la saga Alien s’aplica mai que plan a Hollow Knight. E credar, plorar, renar, son de causas que riscan de vos arribar sovent… mas començam pel començament.

Hollow Knight aviá a sa sortida las aparéncias d’un pichon jòc independent, un plataformaire (me desencusaretz aquel neologisme adaptat del concèpte anglofòne que designa aquela mena de jòcs) classic, ont un personatge armat d’un fisson per sola espada se passeja dins un monde poblat de bèstias insectoidas, crosament grafic entre d’unas bendas dessenhadas, 1001 Patas, Microcòsmos e Tim Burton.

2018061420594200-22A4BDEA5363AAA24F931D5AF2926082

Hallownest es plen de trapèlas…

Mas dins lo monde d’Hallownest las causas son plan mens superficialas que semblan de primièra vista e lo jogaire a pas besonh de s’avançar tròp per veire que son aventura serà mai sorna, pegosa e regda que çò qu’auriá pensat. Hallownest foguèt autres còps un reialme ric – ne pòdon testimoniar encara de bastiments dins un estile nèo-gotic trabalhat – abondós, poblat, mas una estranha malediccion lo venguèt sacar e lo roinèt. Poblat, o es encara pertant, mas totes los estatjants, manca qualques excepcions, son venguts fòls, desvirats per aquesta malediccion que tòca lor arma. Totes representaràn d’enemics, soldats e boss que lo Chivalièr (The Knight, sens autre nom qu’aqueste) deurà combatre per avançar al mai pregond d’Hallownest, a la font de la calamitat, e tanben de sas originas a el…

2018061712151800-22A4BDEA5363AAA24F931D5AF2926082

…e de creaturas estranhas, quand son pas mortalas…

Lo sistèma de progression es la fòrça de Hollow Knight, e son originalitat. Parlam d’una civilizacion desapareguda, doncas tot aurà de traucs, lo scenari daissarà anar las interpretacions fantasiosas per son art de ne pas dire tròp e de pas fornir al jogaire totes los elements de compreneson d’un sol lanç, mas la progression geografica se farà sovent, e mai que mai a la debuta, a palpas, sens carta per saber ont anar, sens gaire de possibilitat de salvagardar sa progression… Pauc a pauc, mas rapidament çaquelà, la dificultat del jòc se fa jorn, a mesura que l’interès s’esvelha, que poja l’enveja de davalar totjorn mai pregond, de descobrir de novèlas salas, de novèls tresaurs, e es pas rare qu’un jogaire passe sus Hollow Knight un centenat d’oras, aquí ont un jòc d’aquesta mena reten un detzenat d’oras pas mai.

2018061422120600-22A4BDEA5363AAA24F931D5AF2926082

DONA-ME LA CARTA TRÒÇ DE CON !!!

Es estonant, de tant que Hollow Knight es çò que s’apela un metroidvania dins una vena puslèu tradicionala. Lo tèrmi metroidvania es la contraccion de dos noms de jòcs de las annadas 90, Metroid e Castlevania, qu’an un gameplay en comun, malgrat dos univèrses diferents (un de sciéncia-ficcion, l’autre goticò-vampiresc). Jòc en desfilament orizontal, lo metroidvania es basicament un jòc de plataforma, mas al contrari dels jòcs de plataforma a l’anciana ont cal arribar al punt B en partissent de A sovent lo mai vist possible, dins un metroidvania anam plan sovent passar per C, puèi per D, tornar a A, anar a B, tornar a C… La progression es volontàriament labirintica e lo jogaire serà sovent constrench de contornar d’endrechs ont pòt pas res far, en esperant de trobar l’objècte que li permetrà de passar quand tornarà. Vira vira que fas de torns, lo personatge pauc a pauc s’equipa, creis en poder, lo jogaire comença de conéisser cada recanton de cada nivèl per ont passa, son aprendissatge se fa, se madura per afrontar, aprèp una tierassa d’enemics que creisson tanben en poténcia, lo senhor escur dels lòcs, lo boss final de l’aventura.

Lo metroidvania permet d’entretenir lo mistèri, de cultivar los secrets que sol lo jogaire atentiu podrà trobar, de còps aprèp èsser passat 5 còps davant, recompensa la progression, l’acarniment, la curiositat, e demanda de bonas ressorsas en sens de l’orientacion tantplan coma un bon self-control. Tot aquò es respectat e sublimat dins Hollow Knight, çò que ne fa segurament un dels melhors metroidvanias d’aquestas darrièras annadas, dur e gratificant, generós que non sai, d’un ambient unic que pren vertadièrament a las tripas e capita d’establir un ligam d’empatia entre lo jogaire e los insèctes umans que pòblan Hallownest.

Sus aquò vos daissi, me cal anar passar un còp de bomba insecticidi dins aquel monde que m’a pres mon arma, mon temps, e causat sabi pas quant de crampas als ponhets !

2018061501471000-22A4BDEA5363AAA24F931D5AF2926082Evaluacion Hollow Knight

 

2 Responses to Tòca-Maneta 78 – Lo Chivalièr Inexistent

  1. Pingback: Tòca-Maneta 110 – L’òrdre descasut | Lo País Polit daus Potonors

Laisser un commentaire