Tòca-Maneta 142 – Subreliminal

Chaspaires de maneta, picanhaires de botons, balhaires de jòia a stick e esportius de canapè, adissiatz !

La realitat es definida per nòstra percepcion e sonque nòstra percepcion ? Existís una realitat que podèm pas percebre ? O arriba que nòstras percepcions nos enganen e nos fagan sentir quicòm qu’es pas real ? Avètz doas oras, çò qu’es a pauc près una de las duradas possiblas per acabar Superliminal (se pòt boclar en mens de temps pr’aquò). E en tot cas sos creators, Pillow Castle Games (lo castèl de coissins, anatz veire qu’es predestinat) causiguèron de respondre a aquelas interrogacions per : òc, lo sòmi. Per eles lo sòmi permet de modelar son environament en desfisant la geometria euclidiana que nos es costumièra. D’un costat es vertat, de l’autre… cadun fa pas de sòmis coma los que son mostrats dins Superliminal.

"Perception is Reality" e o veiretz lèu en agafant un objècte pausat sus la taula.

Subjècte de tèst d’un programa sonat Somnascult dins una clinica especializada, nos trobam lèu, amb Superliminal, dins un biais de conflicte filosofic relatiu a çò qu’es la realitat entre lo Dr Pierce e l’intelligéncia artificiala que l’assista e qu’evocarà, a aqueles e aquelas que coneisson, Glados de Portal. Nos calrà escapar del milafuèlha de sòmis dins lo qual avèm cabussat e que totes nos opausan de copacaps subrerealistas.

Aquí per exemple, mai lo cube es pausat luènh de vos, mai serà pichon, e lo contrari.

Cadun dels 9 nivèls de Superliminal comença pauc o pro parièr : nos desvelham dins un cambròt, atudam lo radiorevelh, e nos lançam dins un corredor. De fait tot Superliminal se correrà mai que se percorrerà, s’agís d’avançar, totjorn avançar, cap a la fin del nivèl per tal de passar al seguent. Sul camin, d’enigmas vos esperaràn per vos petar lo cap e metre vòstres meninges a ruda contribucion.

Lo percors daissar entreveire los trabalhs preparatòris de l'experiéncia.

Es forçadament malaisit de descriure lo tipe d’enigmas que prepausa Superliminal e que ne fan la sal, vist que son totas o quasi basadas sus l’ambigüitat entre la prigondor e la perspectiva, la perspectiva forçada, e los engana-l’uèlh.

Un cube de talha mejana es pausat al mitan de la pèça ? Agafatz-lo. Entre vòstras mans, serà pichon se vòstre uèlh lo vei de près, o bèl se lo vesètz de luènh. Es aital possible de cambiar la talha dels objèctes agafables dins lo jòc, per tal de se’n far d’escalièrs, de petar un bocin de decòr o d’aviar una seria d’accions a las consequéncias pas totjorn previsiblas.

Ensag d'efèit d'optica.

La màger part de las enigmas son « impossiblas », perque son irrealistas, perque demandan de crear de paradòxas. Malgrat aquò, e tanben perque las interaccions son finfinala limitadas dins Superliminal, deuriatz pas tròp susar per vos tirar d’afar, quitament s’avètz de mal amb la geometria dins l’espaci. E doncas paradòxa : avèm un jòc luènh d’èsser impossible, amb d’enigmas ditas impossiblas. Mas fau lo besuquet.

Superliminal val mai que mai per la passejada dins sos corredors sens fin, dins sos decòrs traucables, a s’amusar amb de dats, de pions e las perspectivas que coma vertadièr jòc d’enigmas, que ne coneguèrem de mai fornits (e mai peluts). Empacha que son principi es fòl, sa fisica regaudissenta, e se capita jamai vertadièrament de rebutar autrament qu’amb doçor las termièras mentalas, d’unas enigmas an la capacitat de nos fotre de cuol.

Cal imaginar que SÈM dins l'ostal que vesèm aquí davant...

De sequéncias son plan realizadas, amb d’encadenaments cabords de traucs, de casudas, de laberintes, de falsas semblanças, d’afondraments d’objèctes corrents, anormals sonque per lor talha o lor emplec. Amb aqueles moments, Superliminal capita d’evocar lo sòmi conscient, amb sa mescla d’elements ordinaris desvirats de biais extraordinari. La frasa que vesèm inscrita pertot, « la percepcion es la realitat », pren enfin son sens.

Auretz regularament dreit a de comentaris metafisics.

Superliminal multiplica pas las enigmas genialas, a un pauc tendéncia a se repausar sus sa nòta d’intencion, originala o cal ben dire, es un pauc cort e convida mai a la contemplacion qu’a l’accion, çò que nos butariá a lo rengar dins lo tirador de las experiéncias videoludicas mai que dins aquel dels jòcs vertadièrs (coma de títols en realitat virtuala). Mas çaquelà, nos disèm que sa concepcion e sa realizacion de còps destimborlanta deguèron representar una escomesa tecnica incredibla, e per aquò val lo còp d’i getar un uèlh.

Atencion, se l’uèlh getat en question dobla de volume e acaba per servir de pion sus un escaquièr gigant, la direccion denegarà tota responsabilitat !

Superliminal

Data de sortida

12 de novembre de 2019

Supòrt(s)

PC / Mac / PlayStation 4 / Xbox One / Switch

Genre

Copacap

Desvolopaire / Editor

Pillow Castle

  • Rendut Visual
  • Scenari
  • Jogabilitat
  • Banda son
  • Durada de vida

%

Taus de Contentament Gahussenc

Lo Sentit del Gahús

Superliminal es un pauc decebent, malgrat un principi de tria. Sas mecanicas aurián ganhat d’aver un scenari mai equilibrat e finfinala mai de dificultat dins las enigmas per venir un grand jòc del genre.

Laisser un commentaire